Vammalan lukio

Vammalan lukiolaisten matka Pietariin

Teksti: Sofia Kankaanpää ja Tuuli Koski-Vähälä

Vammalan lukiossa järjestetään kurssi, jonka nimi uudessa opetussuunnitelmassa on Oppiminen arjessa. Tänä syksynä kurssilla perehdyttiin Venäjän ja Suomen välisiin yhteyksiin, kuten kulttuuriin ja yhteiseen historiaan. Tarkoituksemme oli löytää yhteyksiä niin arjessa kuin työelämässäkin. Meille opiskelijoille kurssin kohokohta oli matka junalla Pietariin 5.10 – 8.10.2017.

Pietarissa opiskelijat pitivät pienissä ryhmissä esitelmiä, joiden aiheina olivat esimerkiksi tärkeät henkilöt, Suomen ja Pietarin yhteys tai nähtävyydet. Vierailimme matkamme aikana mm. Eremitaasissa, Iisakin kirkossa, jääkiekkopelissä ja Suomen Pietarin instituutissa ja siten saimme tuntumaa venäläiseen elämään ja kulttuuriin.

Kävimme heti ensimmäisenä iltana katsomassa Don Quijote -baletin Mikhailovsky-teatterissa. Baletilla on merkittävä rooli Venäjän kulttuurissa,  ja se teki vaikutuksen meihin opiskelijoihin. Suurin osa opiskelijoista oli baletissa ensimmäistä kertaa, ja moni totesikin sen olevan yksi mieleenpainuvimmista vierailukohteista. Baletti oli ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Matkan aikana koimme, että vaikka Suomen ja Venäjän historia kalvaa yhä useiden mieltä ja Venäjä ja venäläisyys usein näyttäytyy suomalaisten mielissä negatiivisena, on meillä naapureilla paljon yhteistä. Monet osat kulttuuristamme ovat saaneet vahvasti vaikutteita Venäjältä, eikä sitä tulisi pitää huonona asiana. Yksi asia, joka varmasti molempien maiden kansalaisia yhdistää, on intohimo jääkiekkoon. Se tuli vahvasti esiin Pietarin kotijoukkueen pelissä.

Itsenäisyytemme juhlavuoden kunniaksi toivommekin, että voisimme jättää menneisyyden taaksemme ja alkaa varovaisesti rakentaa uutta siltaa maiden välille. Venäjä on mysteeri monelle suomalaiselle ja sellaiseksi se myös jää, jos Venäjästä muotoutuneita käsityksiä ei aleta muokata.

Kurssilaiset Eremitaasin edessä. Kuva: Merja Lumijärvi

Kuva: Tuuli Koski-Vähälä

 

Retki Turkuun ja muita vierailuja ja vierailijoita lokakuussa

Koko syksyn ajan Vammalan lukiolla on opiskeltu virkeästi ja saatu mielekkäitä kokemuksia pienistä reissuista ja vierailijoista.

Heti syysloman jälkeen koko koulu teki matkan Turkuun. Kakkoset ja kolmoset tutustuivat yliopistoon ja ykköset kiersivät ympäri Turkua tehden tiimijakson tehtäviä. Tästä linkistä näet tunnelmaa Turun reissulta.( kuvia ja videoita Eija Vuorijärvi ja Minna Koskinen,  kesto n. 1 min)

Myös vanhemmat opiskelijat osallistuivat kaupunkisuunnistukseen yliopistovierailun jälkeen.

Yritysyhteistyötä

Sastamalassa toimivat yritykset ja oppilaitokset ovat aloittaneet yrityskummitoiminnan. Yrityskummitoiminta on osa Sastamalan elinkeinopalveluiden, kasvatus- ja opetuspalveluiden sekä paikallisten yritysten ja järejstöjen yhteistä yrittäjyyskasvatusta.  

Vammalan lukio on saanut lukuvuodeksi 2017-2018 viisi yrityskummia, jotka ovat Kemira Chemicals, Vexve Oy, Kustannusliike Warelia, InnoSata Oy ja Onnenpaja.

Yrityskummitoiminnalla halutaan lisätä opiskelijoiden yrittäjyystietoutta ja työelämätuntemusta. Yrityskummit tekevät vierailuja koululle ja opiskelijat ovat tehneet yrityksiin tutustumiskäyntejä.

Lukiolta on vierailtu myös muissa kuin yrityskummiyrityksissä ja opinto-ohjauksesta on osallistuttu mm. Teknologia Ura -tapahtumaan.

Alla: Lukiolaisia tutustumassa Lojerin toimintaan. Siellä yritystä esitteli Johannes Touronen) Oikealla lukiolaisia Teknologia Ura -tapahtumassa.

(kuvat Eija Vuorijärvi)

 

 

 

 

 

 

 

Lukiolta on tehty myös vierailuja Tampereen yliopistolle, jossa opintoneuvoja Erika Säynässalo esitteli yliopiston tarjontaa. Kuvassa opiskelijat opintoputkessa :

 

 

Tampereen ammattikorkeakouluun tutustuttiin myös. Kaikki opintoalat esiteltiin ja uudet valintaperusteet.  Tamkin pelialan opinnot kuulostivat mielenkiintoisilta. Pelien suunnittelussa on hienosti käytössä myös paperilaput.

Lukiolla vieraili mm. Matilda Orpana, joka kertoi lukiolaisille lentoreserviupseerikoulutuksesta.

Koko lukionväki kuunteli hiiskumatta YK:n päivänä entisen Ylen kirjeenvaihtajan kertomuksia seikkailuistaan Lähi-idässä, jossa hän on asunut kauan ja tehnyt töitä kriisipesäkkeillä. Nyt hän asuu Suomessa Nakkilassa ja on niin onnellinen, kun Suomessa kaikki toimii. Vettä tulee hanasta ja Kelassakaan ei ole tarvis ujuttaa mitään rahakasta kirjekuorta virkailijalle.

Leena Reikko sai lukiolta Aikamatkaaja -mukin , jonka 

luovuttivat vt. rehtori Leeni Kirvesmäki ja lehtori Timo Niemimaa ( kuvat:  Eija Vuorijärvi)

 

Vammalan lukion tiimijakso ohjaa kohti työelämää ja opettaa yhteistyötaitoja

Teksti :Vammalan lukion tuutorit Siiri Mikkola ja Ilona Perttula( kuvassa, kuva: Ulla Vormisto)

Yhdeksästätoista tiimistä, neljästä joukkueesta, työelämätaidoista, ryhmäytymisestä, tietoteknisestä osaamisesta, luovuudesta ja uuden oppimisesta on tiimijakso tehty. Tiimijakso on osa uutta lukioiden opetussuunnitelmaa, ja se toteutetaan ensimmäistä kertaa Vammalan lukion ykkösille. Tiimeissä on tarkoitus toimia koko toisen jakson ajan. Tarkoitus on siis unohtaa seitsemäksi viikoksi tavallinen kaava opiskella ja heittäytyä uuteen.

 

28.9. Vammalan lukiolle alkoi kerääntyä joukko ykkösiä patjat ja hammasharjat kainalossaan viettämään 24h-leiriä. Salissa jännitys alkoi tiivistyä, kun tiimit jaettiin. Ensimmäinen kunkin tiimin yhteinen tehtävä oli suunnitella itselleen opiskelunurkkaus. Tiimien tarvikelistoissa oli kaikkea jääkaapeista saksiin ja kahvikupeista viltteihin. Tehtävän tarkoituksena oli tutustua tiimiläisiin ja muodostaa kotoinen opiskelunurkkaus.

 

Tiimien työskentely jatkui päivärasteilla. Niissä opeteltiin tietotekniikan käyttämistä, vuorovaikutustaitoja, erilaisuuden hyväksymistä ja pelisääntöjä. Päivän aikana tiimit pääsivät kilpailemaan toisiaan vastaan tutoreiden rasteilla. Rasteilla kilpailtiin opettajien tuntemuksessa, murhamysteerin ratkaisemisessa, minuuttipeleissä sekä suunnistuksessa. Tutoreiden iltarastien jälkeen oppilailla oli mahdollisuus mennä nukkumaan, katsomaan elokuvaa tai pelailemaan. Hiljaisuus laskeutui leiriin yhden jälkeen yöllä. Aamulla herättiin enemmän ja vähemmän väsyneinä.

Aamutoimien jälkeen tiimit aloittivat päivän työskentelyt pohtimalla tulevaa jaksoa. Onnistuneen leirin myötä on hyvä aloittaa uusi jakso. Kiitos henkilökunnalle, opettajille ja tutoreille ja tietenkin ykkösille!

 

 

 

 

 

Kuvassa:Perjantaiaamuna Tapio Vihersaari esitteli ykkösille katastrofialueille toimitettavaa shelterboxia, joka sisältää muun muassa teltan ja  ruokaa.

 

 

 

 

 

Voit seurata Vammalan lukion tiimijakson blogia

Vammalan lukion tiimijaksolla oli tänään erilaisia uskonnollisia juhlia. Opiskelijat olivat nähneet kovasti vaivaa juhlajärjestelyjen onnistumiseksi. Olipa oikein juutalaiset häätkin tänään.

Voit seurata tiimijakson tekemisiä blogista, jossa opiskelijat kertovat tekemisistään ja tutkimuksistaan.

Uskonnollisten juhlien tarjoilua.  Kuvassa Leena Sherazer hämmentelee sevyaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tulkoot digitaaliset ylioppilaskirjoitukset – Vammalan lukiossa ollaan valmiita

 

 

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat taas käynnissä. Peräti noin 100 kokelasta osallistuu kirjoituksiin Vammalan lukiossa. Enimmillään salissa on noin 70 kirjoittajaa. Näin syksyllä opiskelijat kirjoittavat yleensä  yhden tai kaksi koetta.


Ensimmäisen kerran sähköisen kokeen saattoi suorittaa syksyllä 2016 saksan kielessä, maantieteessä ja filosofiassa. Viime keväänä ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia sähköistyivät. Tänä syksynä digitalissoituivat toinen kotimainen kieli, uskonto ja elämäkatsomustieto, terveystieto ja historia. Ensi keväänä on vuorossa  englanti, espanja, italia, portugali, latina ja biologia. Syksyllä 2018  sähköisiä ovat äidinkielen, venäjän, fysiikan, kemian ja saamen kielen kokeen digitalisointi. Viimeiseksi sähköisiin ylioppilaskokeisiín siirtyy matematiikka keväällä 2019.

Vammalan lukiossa sähköiset kokeet ovat onnistuneet ilman kommelluksia. Tekniikka on pelannut ja opiskelijat ovat selviytyneet hienosti uudenlaisesta kokeesta. Ovathan he jo harjoitelleet sähköisiä kokeita lukuisia kertoja normaalin koeviikon aikana. Oppitunneilla on ollut jo pitkään käytössä erilaisia  digitaalisia aineistoja, joita opiskelijat ovat tottuneet tutkimaan. Tietotekniset työkalut  ovat opiskelijoilla hallussa.

Kokelas tuo koetilaan oman koneensa ja kuulokkeet. Hänellä on oltava mukana myös henkilöllisyystodistus. Hänen tulee osata käynnistää koeympäristö USB-muistitikulla. Sähköisistä kokeista huolimatta kynällä ja paperillakin on käyttöä, kun suunnittelee vastauksiaan. Eväät antavat puhtia kirjoitusten aikana. Oheisessa kuvassa on erään opiskelijan herkulliset eväät, joista erityisesti tumma suklaa saa suosituksia.


Vammalan lukion rehtori Leeni Kirvesmäki on luottavaisin mielin sähköisten ylioppilaskirjoitusten suhteen. Hänen mielestään opettajakunta on tehnyt valtavasti työtä johdattaessaan opiskelijoita sähköisiin koejärjestelyihin. He ovat ajan tasalla. Hän on  myös tyytyväinen teknisiin järjestelyihin, jotka ovat toimineet moitteettomasti.

Tästä linkistä voit kuunnella Leeni Kirvesmäen  Iskelmä Sastamalaan tehdyn haastattelun. Alla kuvassa rehtori Leeni Kirvesmäki.


Vammalan lukiossa alkaa ykkösille tiimijakso 28.9. 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vammalan lukiossa kokeillaan uusinta uutta opiskelutapaa 2.jaksossa. Ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuvat tiimijaksoon, jonka aikana opiskelijat opiskelevat 5 opiskelijan tiimeissä koko ajan. He tekevät yhdessä viikkotehtäviä, jotka pohjautuvat äidinkielen, uskonnon tai elämänkatsomustiedon, maantieteen ja ruotsin kurssien sisältöihin. Opettajat pitävät lisäksi pajatunteja, joissa käydään eri oppiaineiden perusasioita läpi. Varsinaisesti lukujärjestyksessä ei ole oppitunteja merkittynä. Ainoastaan pitkän matematiikan tunnit pidetään lukujärjestyksen mukaan perinteiseen tapaan.

Tiimijakson osallistujat saavat kurssimerkinnät jakson lopuksi suoritetuista kursseista. Arviointi pohjautuu yhteisiin tehtäviin ja yksilötehtäviin. Jaksolla on tarkoitus kasvattaa yhteistyötaitoja ja tiedonhakutaitoja. Jakson aikana opiskelijat työskentelevät paljon tietokoneilla. Jakso alkaa yöleirillä, jossa opiskelijat ja opettajat tutustuvat tarkemmin toisiinsa ja orientoituvat uuteen tiimiinsä. Tiimijakson  kuluessa  tehdään myös retki Turkuun.

Tiimijakson kuulumisia voi seurata blogista : www.bit.ly/tiimijakso

Vammalan lukiossa vietettiin taas ihanaa joulujuhlaa

Aamulla lukion väki kokoontui joulujumalanpalvelukseen Tyrvään kirkkoon. Siellä joulusanoman lisäksi kuultiin ihanat  Alina Halmeen ja Iida Myllymaan esittämät laulut.

Juhla jatkui lukiolla, joissa nähtiin IT-ryhmän luoma näytelmä, joka pureutui matkaamiseen. Esityksen nimi oli Aina matkalla jonnekin. Opiskelijat käsittelivät aihetta luovasti ja innostuneesti. Näytelmässä käsiteltiin monenlaisia matkoja: itämaan tietäjien matkasta alkaen elämän matkaan ja Suomen matkaa ylös lamasta. Sipilä tv-kuvauksissa (640x360)

 

Nuoret  pureutuivat jopa ajankohtaisiin politiikan kiemuroihin. Presidenttimme sai esityksessä hyviä neuvoja vaimon huomioimiseen. Neuvot tulivat ministerikolmikolta. Aivan upeasti nuoret selvisivät rooleistaan. Emil Kulju pääministerin roolissa oli erinomainen.

 

Luca kiittää (360x640)

 

 

 

Vasta viisi kuukautta Suomessa vaihto-opiskelijana ollut Luca Takahasi osallistui  rohkeasti näytelmään ja toi esitykseen omaa kokemustaan Suomeen tulosta ja viihtymisestään täällä.

Vivian Mäenpää (640x360)

 

Santeri Heinonen, Miikka Korpela, Emil Kulju (360x640)koko It-porukka (640x360) Luca katsoo perheen kanssa tähtiä

 

 

fanni ja Minna (640x360)

Juhlassa kuultiin huikean ihastuttavia musiikkiesityksiä. Koulun musiikkiryhmä, Vivian Mäenpää ja lehtori Kasper Kouvo saivat yleisön mykistymään esityksillään.

Ohessa kuvia juhlasta. Kuvat:  lehtori Minna Koskinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasper Kouvo lauloi herkästi

Innostava ja rento lukukauden aloitus Vammalan lukiossa

Vammalan lukiossa aloitettiin syyslukukausi miellyttävän leppoisasti. Ensimmäisenä koulupäivänä kuultiin trubaduuri Jussi Määtän kauniita lauluja ja kirkkoherra Ari Paavilaisen kannustavia sanoja. Toinen koulupäivä vietettiin yhdessä koko  Sastamalan verkostolukion oppilaiden  kanssa erilaisissa hauskoissa toimintapisteissä. Ryhmäytymispäivän haastatteluja kuulet täältä.

Melontarastilla oli kaunista. Kuva: Kasper Kouvo

Melontarastilla oli kaunista. Kuva: Kasper Kouvo

Vammalan lukiossa aloittaa lähes 300 opiskelijaa tämän lukuvuoden. Opettajajoukko on sama kuin viime vuonna.

Vammalan lukion syyslukukauden aloitus. Kuva: Eija Vuorijärvi

Vammalan lukion syyslukukauden aloitus. Kuva: Eija Vuorijärvi

Jussi Määttä

Jussi Määttä esiintyi rennolla otteella ja kauniilla äänellä Vammalan lukion syyslukukauden aloituksessa.

Vammalan lukilla vietettiin koko verkostolukion yhteistä ryhmäytymispäivää toisena koulupäivänä. Aluksi lukiolaisille esiteltiin mahdollisuutta suorittaa yrittäjyyskurssi, josta saa kurssimerkinnän lukion todistukseen. Kurssi on 4H -kerhon ja Sastamalan yrittäjien tarjoama ja ideoima kurssi, jota tarjotaan ,myös ammatillisen puolen opiskelijoille.

NIna Rajainmäki, Outi Jokela ja Päivi Lindfors esittelivät yrittäjyyskurssia lukiolaisille

Nina Rajainmäki, Outi Jokela ja Päivi Lindfors esittelivät yrittäjyyskurssia lukiolaisille. Kuva: Eija Vuorijärvi

Salissa ei kovin kauan istuttu vaan opiskelijat saivat viettää kauniin kesäisessä säässä kivan toimintapäivän. Osa jäi kyllä koululle ilmaisutaitotyöpajaan ja kuvataiteen työpajaan sekä sisätiloihin sai mennä myös kuntosalille. Ulkoilmassa sai kokeilla mm. melontaa, kuplafutista, paintballia, tikanheittoa ja mölkkyä.

Kuplan sisällä jalkapalloa. Kuva: Anni Virnes

Kuplan sisällä jalkapalloa.
Kuva: Anni Virnes

 

Lukion aloituspäivän taistelijoita

Tunnistamattomia naamiohenkilöitä. Kuva: Anni Virnes

IMG-20150813-WA0002

Ohjeita värisotaan. Kuva: Naomi Mäki-Soini

Lisää naamioväkeä. Kuva: Naomi Mäki-Soini

Lisää naamioväkeä. Kuva: Naomi Mäki-Soini

Vammalan lukion vanhat tanssivat taas upeasti. Katso kuvia ja video.

iidan pyörähdysKatariinaja RoosaVammalan lukion liikunnanopettajat Maiju Tervala ja Timo Järvinen olivat saaneet taas upeat tanssiparit liikkumaan kauniisti ja sulavasti. Reippaina juontajina vanhojen tanssiaisissa olivat Roosa Voittomäki ja Katariina Koski.   Tässä on kooste tansseista videolla, jonka on koonnut Eija Vuorijärvi. Valokuvat:  Minna Koskinen.

 

 

Iida Valtanen pyörähtää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katariina Koski ja Roosa Voittomäki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tyttöjä jonossa

Amanda Kimpanpää ensimmäisenä tässä kuvassa.

joukko iloisia tanssijoitasanna  (1) IMG_6697_smallIMG_6536_smalltytöt käytävällänataliavenla (1)

Vammalan lukion lukukausi on alkanut iloisissa tunnelmissa

Vammalan lukio teki heti toisena koulupäivänä retken Raumalle ja Sammallahdenmäelle. Retkipäivästä kertoo toisen vuoden opiskelija Anastasia Koskela.

Vammalan lukio Sammalalahdenmäellä

Vammalan lukio Sammalalahdenmäellä

 

Vammalan lukiolla oli perjantaina, 8.8 retkipäivä. Kävimme Unescon maailmaperintökohteissa Sammallahdenmäellä ja Vanhalla Raumalla.

Bussit starttasivat aamulla kello kahdeksan aikoihin. Ensimmäisenä käyntikohteena oli Sammallahdenmäki, jossa sijaitsevat historialliset hautaröykkiöt.

Saavuttuamme Sammallahdenmäelle kävelimme metsikössä, kunnes eteemme avautuivat hautaröykkiöt .Aluksi saattaa näyttää siltä, että ne ovat vain kivikasoja. Ei, niillä on historiallista arvoa. Alueelta on löydetty arkeologisia löydöksiä, kuten esimerkiksi paasiarkkuja.

Seuraavaksi matkamme jatkui kohti Vanhaa Raumaa. Tarkoituksena oli ensin osallistua kuuntelemaan Pyhän Ristin kirkkoon oppaan esitelmää, joka kertoi Vanhan Rauman historiasta. Mielestäni esitelmä oli hyvä ja mielenkiintoinen, vaikka äänentoistossa olikin hieman ongelmia. Oppaan puhuessa mikrofoniin hänen ääneensä sekoittui epämiellyttävää, korvia vihlovaa ääntä. Onneksi asia saatiin loppua kohden korjattua oppaan vaihtaessa hieman paikkaa.

WP_20140808_020 (640x360)

Esitelmän päätyttyä jokainen sai mahdollisuuden tutustua Vanhaan Raumaan. Itse pidin kauniista taloista, ikkunoista ja miljööstä, jossa oli tuulahdus historiaa. On hyvä, että vanhoja kohteita halutaan säilyttää.

Iltapäivällä lähdimme takaisin kohti Sastamalaa. Mielestäni matka oli onnistunut ja mieleenpainuva. Saman päivän aikana pääsin käymään kahdessa Unescon maailmanperintökohteessa. Vaikka olen joskus ennenkin käynyt Vanhassa Raumassa, avautui paikka minulle nyt objektiivisemmin.

Anastasia Koskela

 

VAMMALAN LUKION ALOITTAVAT SAIVAT UUDET KANNETTAVAT TIETOKONEET

 

Vammalan lukio jatkaa titoteknisten taitojen käyttöä kaikessa opiskelussa. Tänä vuonna uudet opiskelijat saivat pientä maksua vastaan uudet kannettavat tietokoneet. Viime vuonna aloittaneet saivat käyttöönsä tablet-laitteet, mutta nyt lukiossa palattiin kannettaviin, koska näyttäisi siltä, että uudistuvassa ylioppilaskokeessa käytettäisiin juuri vastaavia kannettavia tietokoneita.

Suvi Ilomäki jakaa ykkösille uusia tietokoneita.

Suvi Ilomäki jakaa ykkösille uusia tietokoneita.