Vammalan lukio

Tulkoot digitaaliset ylioppilaskirjoitukset – Vammalan lukiossa ollaan valmiita

 

 

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat taas käynnissä. Peräti noin 100 kokelasta osallistuu kirjoituksiin Vammalan lukiossa. Enimmillään salissa on noin 70 kirjoittajaa. Näin syksyllä opiskelijat kirjoittavat yleensä  yhden tai kaksi koetta.


Ensimmäisen kerran sähköisen kokeen saattoi suorittaa syksyllä 2016 saksan kielessä, maantieteessä ja filosofiassa. Viime keväänä ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia sähköistyivät. Tänä syksynä digitalissoituivat toinen kotimainen kieli, uskonto ja elämäkatsomustieto, terveystieto ja historia. Ensi keväänä on vuorossa äidinkielen, venäjän, fysiikan, kemian ja saamen kielen kokeen digitalisointi. Viimeiseksi sähköisiin ylioppilaskokeisiín siirtyy matematiikka keväällä 2019.

Vammalan lukiossa sähköiset kokeet ovat onnistuneet ilman kommelluksia. Tekniikka on pelannut ja opiskelijat ovat selviytyneet hienosti uudenlaisesta kokeesta. Ovathan he jo harjoitelleet sähköisiä kokeita lukuisia kertoja normaalin koeviikon aikana. Oppitunneilla on ollut jo pitkään käytössä erilaisia  digitaalisia aineistoja, joita opiskelijat ovat tottuneet tutkimaan. Tietotekniset työkalut  ovat opiskelijoilla hallussa.

Kokelas tuo koetilaan oman koneensa ja kuulokkeet. Hänellä on oltava mukana myös henkilöllisyystodistus. Hänen tulee osata käynnistää koeympäristö USB-muistitikulla. Sähköisistä kokeista huolimatta kynällä ja paperillakin on käyttöä, kun suunnittelee vastauksiaan. Eväät antavat puhtia kirjoitusten aikana. Oheisessa kuvassa on erään opiskelijan herkulliset eväät, joista erityisesti tumma suklaa saa suosituksia.


Vammalan lukion rehtori Leeni Kirvesmäki on luottavaisin mielin sähköisten ylioppilaskirjoitusten suhteen. Hänen mielestään opettajakunta on tehnyt valtavasti työtä johdattaessaan opiskelijoita sähköisiin koejärjestelyihin. He ovat ajan tasalla. Hän on  myös tyytyväinen teknisiin järjestelyihin, jotka ovat toimineet moitteettomasti.

Tästä linkistä voit kuunnella Leeni Kirvesmäen  Iskelmä Sastamalaan tehdyn haastattelun. Alla kuvassa rehtori Leeni Kirvesmäki.


Vammalan lukiossa alkaa ykkösille tiimijakso 28.9. 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vammalan lukiossa kokeillaan uusinta uutta opiskelutapaa 2.jaksossa. Ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuvat tiimijaksoon, jonka aikana opiskelijat opiskelevat 5 opiskelijan tiimeissä koko ajan. He tekevät yhdessä viikkotehtäviä, jotka pohjautuvat äidinkielen, uskonnon tai elämänkatsomustiedon, maantieteen ja ruotsin kurssien sisältöihin. Opettajat pitävät lisäksi pajatunteja, joissa käydään eri oppiaineiden perusasioita läpi. Varsinaisesti lukujärjestyksessä ei ole oppitunteja merkittynä. Ainoastaan pitkän matematiikan tunnit pidetään lukujärjestyksen mukaan perinteiseen tapaan.

Tiimijakson osallistujat saavat kurssimerkinnät jakson lopuksi suoritetuista kursseista. Ryhmän kaikki jäsenet saavat sitten saman arvion. Jaksolla on tarkoitus kasvattaa yhteistyötaitoja ja tiedonhakutaitoja. Jakson aikana opiskelijat työskentelevät paljon tietokoneilla. Jakso alkaa yöleirillä, jossa opiskelijat ja opettajat tutustuvat tarkemmin toisiinsa ja orientoituvat uuteen tiimiinsä. Tiimijakson  kuluessa  tehdään myös retki Turkuun.

Tiimijakson kuulumisia voi seurata blogista : www.bit.ly/tiimijakso

Vammalan lukiossa vietettiin taas ihanaa joulujuhlaa

Aamulla lukion väki kokoontui joulujumalanpalvelukseen Tyrvään kirkkoon. Siellä joulusanoman lisäksi kuultiin ihanat  Alina Halmeen ja Iida Myllymaan esittämät laulut.

Juhla jatkui lukiolla, joissa nähtiin IT-ryhmän luoma näytelmä, joka pureutui matkaamiseen. Esityksen nimi oli Aina matkalla jonnekin. Opiskelijat käsittelivät aihetta luovasti ja innostuneesti. Näytelmässä käsiteltiin monenlaisia matkoja: itämaan tietäjien matkasta alkaen elämän matkaan ja Suomen matkaa ylös lamasta. Sipilä tv-kuvauksissa (640x360)

 

Nuoret  pureutuivat jopa ajankohtaisiin politiikan kiemuroihin. Presidenttimme sai esityksessä hyviä neuvoja vaimon huomioimiseen. Neuvot tulivat ministerikolmikolta. Aivan upeasti nuoret selvisivät rooleistaan. Emil Kulju pääministerin roolissa oli erinomainen.

 

Luca kiittää (360x640)

 

 

 

Vasta viisi kuukautta Suomessa vaihto-opiskelijana ollut Luca Takahasi osallistui  rohkeasti näytelmään ja toi esitykseen omaa kokemustaan Suomeen tulosta ja viihtymisestään täällä.

Vivian Mäenpää (640x360)

 

Santeri Heinonen, Miikka Korpela, Emil Kulju (360x640)koko It-porukka (640x360) Luca katsoo perheen kanssa tähtiä

 

 

fanni ja Minna (640x360)

Juhlassa kuultiin huikean ihastuttavia musiikkiesityksiä. Koulun musiikkiryhmä, Vivian Mäenpää ja lehtori Kasper Kouvo saivat yleisön mykistymään esityksillään.

Ohessa kuvia juhlasta. Kuvat:  lehtori Minna Koskinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasper Kouvo lauloi herkästi

Innostava ja rento lukukauden aloitus Vammalan lukiossa

Vammalan lukiossa aloitettiin syyslukukausi miellyttävän leppoisasti. Ensimmäisenä koulupäivänä kuultiin trubaduuri Jussi Määtän kauniita lauluja ja kirkkoherra Ari Paavilaisen kannustavia sanoja. Toinen koulupäivä vietettiin yhdessä koko  Sastamalan verkostolukion oppilaiden  kanssa erilaisissa hauskoissa toimintapisteissä. Ryhmäytymispäivän haastatteluja kuulet täältä.

Melontarastilla oli kaunista. Kuva: Kasper Kouvo

Melontarastilla oli kaunista. Kuva: Kasper Kouvo

Vammalan lukiossa aloittaa lähes 300 opiskelijaa tämän lukuvuoden. Opettajajoukko on sama kuin viime vuonna.

Vammalan lukion syyslukukauden aloitus. Kuva: Eija Vuorijärvi

Vammalan lukion syyslukukauden aloitus. Kuva: Eija Vuorijärvi

Jussi Määttä

Jussi Määttä esiintyi rennolla otteella ja kauniilla äänellä Vammalan lukion syyslukukauden aloituksessa.

Vammalan lukilla vietettiin koko verkostolukion yhteistä ryhmäytymispäivää toisena koulupäivänä. Aluksi lukiolaisille esiteltiin mahdollisuutta suorittaa yrittäjyyskurssi, josta saa kurssimerkinnän lukion todistukseen. Kurssi on 4H -kerhon ja Sastamalan yrittäjien tarjoama ja ideoima kurssi, jota tarjotaan ,myös ammatillisen puolen opiskelijoille.

NIna Rajainmäki, Outi Jokela ja Päivi Lindfors esittelivät yrittäjyyskurssia lukiolaisille

Nina Rajainmäki, Outi Jokela ja Päivi Lindfors esittelivät yrittäjyyskurssia lukiolaisille. Kuva: Eija Vuorijärvi

Salissa ei kovin kauan istuttu vaan opiskelijat saivat viettää kauniin kesäisessä säässä kivan toimintapäivän. Osa jäi kyllä koululle ilmaisutaitotyöpajaan ja kuvataiteen työpajaan sekä sisätiloihin sai mennä myös kuntosalille. Ulkoilmassa sai kokeilla mm. melontaa, kuplafutista, paintballia, tikanheittoa ja mölkkyä.

Kuplan sisällä jalkapalloa. Kuva: Anni Virnes

Kuplan sisällä jalkapalloa.
Kuva: Anni Virnes

 

Lukion aloituspäivän taistelijoita

Tunnistamattomia naamiohenkilöitä. Kuva: Anni Virnes

IMG-20150813-WA0002

Ohjeita värisotaan. Kuva: Naomi Mäki-Soini

Lisää naamioväkeä. Kuva: Naomi Mäki-Soini

Lisää naamioväkeä. Kuva: Naomi Mäki-Soini

Vammalan lukion vanhat tanssivat taas upeasti. Katso kuvia ja video.

iidan pyörähdysKatariinaja RoosaVammalan lukion liikunnanopettajat Maiju Tervala ja Timo Järvinen olivat saaneet taas upeat tanssiparit liikkumaan kauniisti ja sulavasti. Reippaina juontajina vanhojen tanssiaisissa olivat Roosa Voittomäki ja Katariina Koski.   Tässä on kooste tansseista videolla, jonka on koonnut Eija Vuorijärvi. Valokuvat:  Minna Koskinen.

 

 

Iida Valtanen pyörähtää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katariina Koski ja Roosa Voittomäki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tyttöjä jonossa

Amanda Kimpanpää ensimmäisenä tässä kuvassa.

joukko iloisia tanssijoitasanna  (1) IMG_6697_smallIMG_6536_smalltytöt käytävällänataliavenla (1)

Vammalan lukion lukukausi on alkanut iloisissa tunnelmissa

Vammalan lukio teki heti toisena koulupäivänä retken Raumalle ja Sammallahdenmäelle. Retkipäivästä kertoo toisen vuoden opiskelija Anastasia Koskela.

Vammalan lukio Sammalalahdenmäellä

Vammalan lukio Sammalalahdenmäellä

 

Vammalan lukiolla oli perjantaina, 8.8 retkipäivä. Kävimme Unescon maailmaperintökohteissa Sammallahdenmäellä ja Vanhalla Raumalla.

Bussit starttasivat aamulla kello kahdeksan aikoihin. Ensimmäisenä käyntikohteena oli Sammallahdenmäki, jossa sijaitsevat historialliset hautaröykkiöt.

Saavuttuamme Sammallahdenmäelle kävelimme metsikössä, kunnes eteemme avautuivat hautaröykkiöt .Aluksi saattaa näyttää siltä, että ne ovat vain kivikasoja. Ei, niillä on historiallista arvoa. Alueelta on löydetty arkeologisia löydöksiä, kuten esimerkiksi paasiarkkuja.

Seuraavaksi matkamme jatkui kohti Vanhaa Raumaa. Tarkoituksena oli ensin osallistua kuuntelemaan Pyhän Ristin kirkkoon oppaan esitelmää, joka kertoi Vanhan Rauman historiasta. Mielestäni esitelmä oli hyvä ja mielenkiintoinen, vaikka äänentoistossa olikin hieman ongelmia. Oppaan puhuessa mikrofoniin hänen ääneensä sekoittui epämiellyttävää, korvia vihlovaa ääntä. Onneksi asia saatiin loppua kohden korjattua oppaan vaihtaessa hieman paikkaa.

WP_20140808_020 (640x360)

Esitelmän päätyttyä jokainen sai mahdollisuuden tutustua Vanhaan Raumaan. Itse pidin kauniista taloista, ikkunoista ja miljööstä, jossa oli tuulahdus historiaa. On hyvä, että vanhoja kohteita halutaan säilyttää.

Iltapäivällä lähdimme takaisin kohti Sastamalaa. Mielestäni matka oli onnistunut ja mieleenpainuva. Saman päivän aikana pääsin käymään kahdessa Unescon maailmanperintökohteessa. Vaikka olen joskus ennenkin käynyt Vanhassa Raumassa, avautui paikka minulle nyt objektiivisemmin.

Anastasia Koskela

 

VAMMALAN LUKION ALOITTAVAT SAIVAT UUDET KANNETTAVAT TIETOKONEET

 

Vammalan lukio jatkaa titoteknisten taitojen käyttöä kaikessa opiskelussa. Tänä vuonna uudet opiskelijat saivat pientä maksua vastaan uudet kannettavat tietokoneet. Viime vuonna aloittaneet saivat käyttöönsä tablet-laitteet, mutta nyt lukiossa palattiin kannettaviin, koska näyttäisi siltä, että uudistuvassa ylioppilaskokeessa käytettäisiin juuri vastaavia kannettavia tietokoneita.

Suvi Ilomäki jakaa ykkösille uusia tietokoneita.

Suvi Ilomäki jakaa ykkösille uusia tietokoneita.

 

 

 

 

 

 

 

Vammalan lukion aurinkoinen kevätjuhla sateesta huolimatta

Vammalan lukion kevätjuhlassa oli yllätyksiä ja tunnelmaa. Rehtori Anni Virnes kertoi lukuvuoden aikana saavutetuista tuloksista ja uusista kehitysnäkymistä. Paljon on saatu aikaiseksi ja muutoksia valmistaudutaan ottamaan vastaan. Opettajia on koulutettu mittavasti tvt:n opetuskäyttöön menneenkin lukuvuoden aikana. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat olleet ISOverstas ja PAOK-hanke. Lukiokoulutuksen tuntijako ja opetussuunnitelman perusteet uudistuvat. Näitä uudistuksia aletaan toteuttaa syksyllä 2016. Ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät. Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskokeet kirjoitetaan syksyllä 2016 ja koko ylioppilastutkinnon pitäisi olla sähköinen keväällä 2019.

1607061_244225562432731_207970448546492430_n[1] (640x360)Juhlassa luovutettiin ensimmäistä kertaa Vammalan lukion Kannatusyhdistyksen Kannatinpylväs -tunnustuspalkinto lukion hyväksi toimineille. Palkinto luovutettiin entiselle rehtorille Antti Rajakorvelle ja Vammalan lukiossa pitkään englannin lehtorina toimineelle Hilkka Rajakorvelle. KansanedustajaArto Satonen toi puheessaan esiin heidän ansionsa palkinnon saajiksi. Tästä linkistä voitte kuulla Arto Satosen pitämän puheen.

Ennen palkinnon luovutusta Vammalan lukion Kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Johannes Rantanen kertoi Vammalan lukion Kannatusyhdistyksen juhlavuodesta ja koko yhdistyksen merkityksestä. Johannes Rantanen korosti oman lukiokoulutuksen merkitystä paikkakunnalla. Hänen puheensa voi kuunnella tästä.

Uuden ylioppilaan puheen piti ylioppilas Noora Niemimaa. Lentopalloilijan raikkaan puheen voit kuulla tästä linkistä.

Vammalan lukio mukana luomassa kehityskumppanuutta Afrikkaan

Vammalan lukio on mukana Komppi-hankkeessa, joka on opetushallituksen ja opetusministeriön rahoittama projekti. Kehityskumppanuuteen keskittyvä hanke auttaa kouluja luomaan tasavertaista vuorovaikutusta ja yhteistyötä kehittyvissä maissa sijaitsevien kumppanuuskoulujen kanssa. Hankkeessa on mukana useita Suomen kouluja. IMG_0718_Kilakala_Topias ja tytot_lahikuva (640x427)

IMG_0721_Kilakala_Susku haastattelee (640x427)IMG_0738_Kilakala_opiskelijat ryhmakuvassa (640x427) IMG_0610kanny_Kilakala_Timo_Jenni_2014-02-20 13.04.48 (640x360)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talvella Vammalan lukiosta tehtiin hankematka Tansaniaan, joka on jo vuosia ollut Vammalan lukion kumppanimaa. Tähän hankkeeseen liittyi selvitys, jossa tarkasteltiin tansanilaisnuorten ja suomalaisnuorten odotuksia ja toiveita tulevaisuudelle. Tarkempaa tietoa hankkeesta ja tehdystä tutkimuksesta  löytyy täältä.

 

Alla olevassa kuvassa Timo Niemimaa ja Tansanian matkalla olleet Susanna Vesamäki, Jenni Puhakka ja Topia Turppa kertoivat hankekuulumisia koko koululle.

Tansanian matkan jälkeen hankekuulumisia koko koululle

Opiskelijoille esitettiin myös Jenni Puhakan koostama video hankematkasta. Voi katsoa sen täältä.

 

 

 

 

 

Lehtori Minna Koskinen oli myös hankematkalla Afrikassa. Tässä hän on pukeutunutkin afrikkalaiseen tyyliin.

Minna Koskinen oli myös Tnasaniassa

Vammalan lukion itsenäisyysjuhla oli lämminhenkinen

Vammalan lukio vietti itsenäisyysjuhlia perinteisen arvokkaasti. Tervehdyspuheen juhlassa piti oppilaskunnan puheenjohtaja Valtteri Seppälä. Veteraanien viestikapulan luovutus oli jälleen sykähdyttävä. Nuoret lukiolaiset antoivat vieraina olleille veteraaneille ruusutervehdyksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liisa Laikko ja Valtteri Seppälä ottavat vastaan abiturienteilta Eveliina Katajisto ja Olli-Pekka Palomäki veteraanien

viestikapulan.

Juhlan tunnelmaan voit päästä katsomalla oheisen linkin. Kuvien taustalla voitte kuulla lukion musiikkiryhmän esittämän kauniin laulun. Klikkaa itsenäisyysjuhlatunnelmaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukiolainen Linnea Tokola taituroi  viulullaan juhlassa. Esityskappale oli Jean Sibeliuksen Romanssi F-duuri op. 78

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opistoupseeri res.luutn. Pertti Hakanen piti juhlapuheen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vammalan lukion Kannatusyhdistyksessä vaihtui puheenjohtaja

Johannes Rantanen ja Eija Koski

Johannes Rantanen ja Eija Koski

Vammalan lukion Kannatusyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Eija Koski sai vihdoinkin seuraajan.

Fil.yo Johannes Rantanen
lupautui jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. Johannes Rantanen on päässyt
Vammalan lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2011. Johannes opiskelee Turun yliopistossa.

Vammalan lukion Kannatusyhdistys toimii lukio-opetuksen hyväksi. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä Vammalan lukion toimintaa tunnetuksi
ja tuoda esiin  lukio-opintojen merkitystä yhteiskunnassa. Yhdistys jakaa taloudellista tukea lukiolaisten retkiin ja hankintoihin ja
myöntää stipendejä lukiolaisille.

Varoja on kerätty erilaisilla tempauksilla ja juhlilla, esim. Gaala-illat, Kaamoskarkelot ja puhetilaisuudet.

Tänä syksynä Kaamoskarkeloita ei ole, koska se on järjestäjille varsin suuri ponnistus. Kevätpuolella yhdistys järjestää luentotilaisuuden ja ensi vuonna yhdistys on mukana järjestämässä Vammalan lukion 110 -vuotisjuhlia. Vammalan lukion Kannatusyhdistys täytää myös ensi vuonna 20 vuotta.