Vammalan lukiolaisten matka Pietariin

Teksti: Sofia Kankaanpää ja Tuuli Koski-Vähälä

Vammalan lukiossa järjestetään kurssi, jonka nimi uudessa opetussuunnitelmassa on Oppiminen arjessa. Tänä syksynä kurssilla perehdyttiin Venäjän ja Suomen välisiin yhteyksiin, kuten kulttuuriin ja yhteiseen historiaan. Tarkoituksemme oli löytää yhteyksiä niin arjessa kuin työelämässäkin. Meille opiskelijoille kurssin kohokohta oli matka junalla Pietariin 5.10 – 8.10.2017.

Pietarissa opiskelijat pitivät pienissä ryhmissä esitelmiä, joiden aiheina olivat esimerkiksi tärkeät henkilöt, Suomen ja Pietarin yhteys tai nähtävyydet. Vierailimme matkamme aikana mm. Eremitaasissa, Iisakin kirkossa, jääkiekkopelissä ja Suomen Pietarin instituutissa ja siten saimme tuntumaa venäläiseen elämään ja kulttuuriin.

Kävimme heti ensimmäisenä iltana katsomassa Don Quijote -baletin Mikhailovsky-teatterissa. Baletilla on merkittävä rooli Venäjän kulttuurissa,  ja se teki vaikutuksen meihin opiskelijoihin. Suurin osa opiskelijoista oli baletissa ensimmäistä kertaa, ja moni totesikin sen olevan yksi mieleenpainuvimmista vierailukohteista. Baletti oli ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Matkan aikana koimme, että vaikka Suomen ja Venäjän historia kalvaa yhä useiden mieltä ja Venäjä ja venäläisyys usein näyttäytyy suomalaisten mielissä negatiivisena, on meillä naapureilla paljon yhteistä. Monet osat kulttuuristamme ovat saaneet vahvasti vaikutteita Venäjältä, eikä sitä tulisi pitää huonona asiana. Yksi asia, joka varmasti molempien maiden kansalaisia yhdistää, on intohimo jääkiekkoon. Se tuli vahvasti esiin Pietarin kotijoukkueen pelissä.

Itsenäisyytemme juhlavuoden kunniaksi toivommekin, että voisimme jättää menneisyyden taaksemme ja alkaa varovaisesti rakentaa uutta siltaa maiden välille. Venäjä on mysteeri monelle suomalaiselle ja sellaiseksi se myös jää, jos Venäjästä muotoutuneita käsityksiä ei aleta muokata.

Kurssilaiset Eremitaasin edessä. Kuva: Merja Lumijärvi

Kuva: Tuuli Koski-Vähälä