Tulkoot digitaaliset ylioppilaskirjoitukset – Vammalan lukiossa ollaan valmiita

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat taas käynnissä. Peräti noin 100 kokelasta osallistuu kirjoituksiin Vammalan lukiossa. Enimmillään salissa on noin 70 kirjoittajaa. Näin syksyllä opiskelijat kirjoittavat yleensä  yhden tai kaksi koetta.

Ensimmäisen kerran sähköisen kokeen saattoi suorittaa syksyllä 2016 saksan kielessä, maantieteessä ja filosofiassa. Viime keväänä ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia sähköistyivät. Tänä syksynä digitalissoituivat toinen kotimainen kieli, uskonto ja elämäkatsomustieto, terveystieto ja historia. Ensi keväänä on vuorossa  englanti, espanja, italia, portugali, latina ja biologia. Syksyllä 2018  sähköisiä ovat äidinkielen, venäjän, fysiikan, kemian ja saamen kielen kokeen digitalisointi. Viimeiseksi sähköisiin ylioppilaskokeisiín siirtyy matematiikka keväällä 2019.

Vammalan lukiossa sähköiset kokeet ovat onnistuneet ilman kommelluksia. Tekniikka on pelannut ja opiskelijat ovat selviytyneet hienosti uudenlaisesta kokeesta. Ovathan he jo harjoitelleet sähköisiä kokeita lukuisia kertoja normaalin koeviikon aikana. Oppitunneilla on ollut jo pitkään käytössä erilaisia  digitaalisia aineistoja, joita opiskelijat ovat tottuneet tutkimaan. Tietotekniset työkalut  ovat opiskelijoilla hallussa.

Kokelas tuo koetilaan oman koneensa ja kuulokkeet. Hänellä on oltava mukana myös henkilöllisyystodistus. Hänen tulee osata käynnistää koeympäristö USB-muistitikulla. Sähköisistä kokeista huolimatta kynällä ja paperillakin on käyttöä, kun suunnittelee vastauksiaan. Eväät antavat puhtia kirjoitusten aikana. Oheisessa kuvassa on erään opiskelijan herkulliset eväät, joista erityisesti tumma suklaa saa suosituksia.

Vammalan lukion rehtori Leeni Kirvesmäki on luottavaisin mielin sähköisten ylioppilaskirjoitusten suhteen. Hänen mielestään opettajakunta on tehnyt valtavasti työtä johdattaessaan opiskelijoita sähköisiin koejärjestelyihin. He ovat ajan tasalla. Hän on  myös tyytyväinen teknisiin järjestelyihin, jotka ovat toimineet moitteettomasti.

Tästä linkistä voit kuunnella Leeni Kirvesmäen  Iskelmä Sastamalaan tehdyn haastattelun. Alla kuvassa rehtori Leeni Kirvesmäki.