Vammalan lukiolaisia tutustumassa ennakkoon Tampereen asuntomessuihin

 Vammalan lukiolaisia ennakkoretkellä Tampereen asuntomessualueella.

Vammalan lukion opinto-ohjauksen valinnaiselta kurssilta tehtiin retki 15. 5.  Tampereen asuntomessualueelle. Kaikki ei ollut  ihan vielä valmiina, koska asuntomessut avataan Tampereella vasta heinäkuun 13.päivä ja kestävät kuukauden ajan.  Vammalan lukiolaiset saivat kuitenkin jo esimakua messuista.

Opiskelijat pääsivät kurkistelemaan jo valmiisiin taloihin ja peräti nuuhkimaan keskeneräisten talojen seinämaaleja.

                                                                 Aleksi Sandroos ja Liisa Heikkinen nuuhkimassa Uulatuotteen ulkomaaleja

Projektipäällikkö Arto Vuorijärvi esitteli seikkaperäisesti aluerakentamisen vaiheita. Opiskelijat saivat selvitystä, minkälaisia eri alojen osaajia ja koulutuksen omaavia on tarvittu, kun metsästä on rakennettu suuri asuinalue. On tervittu maankäytön suunnittelijoita, kaavoittajia, maanmittausalan erikoisosaajia, yhdyskuntarakentamisen osaajia, monenlaisia insinöörejä, rakentajia, sisustajia, viestintäalan erkoisosaajia jne.

Asuntomessualue on osa uutta Vuoreksen asuinaluetta, jota on alettu suunnitella jo 10 vuotta sitten.

Messualueen ja koko Vuoreksen alueen suunnittelussa on otettu huomioon ekologiset arvot. Tästä on esimerkkinä erikoinen maanalainen jätteiden putkikeräysjärjestelmä, jonka ansiosta alueella ei sitten pörrää jäteautoja. Putkikeräyssysteemi on myös hygieninen. Monet asunnot on suunniteltu erityisen energiapiheiksi. Alueelta löytyy useita passiivienergiataloja ja kaksi nollaenergiataloa.

Nykytekniikka nopeine verkkoyhteyksineen  on asukkailla  heti käytössä. Kaupunginosan katuvalot  on led-valoja, jotka ovat energiakulutukseltaan vähäisiä.

Luontoa huomioidaan myös hulevesien käsittelyssä. Sade- ja valumavesiä viivytetään ja imeytetään painanteissa, tulvaniityillä sekä maanalaisissa kaivannoissa. Näin estetään läheisten vesistöjen kuormittuminen.

Vammalan lukiolaiset saivat laajan katsauksen monenlaisiin rakentamiseen ja asumiseen liittyviin ympäristö- ja liikennesuunnitteluasioihin.