Miina-Liisa Värelän konsertti liikutti kyyneliin haltioituneen yleisön

 

 

Sunnuntaina Vammalan lukion Kannatusyhdistys järjesti mahtavan konsertin yli satavuotiaan  flyygelin kunnostuksen johdosta. Esiintyjinä olivat Vammalan lukion entiset opiskelijat sopraano Miina-Liisa Värelä ja sopraano, pianisti, lukion musiikin lehtori Elisabet Rantanen. Yleisö sai nauttia monipuolisesta konsertista, joka herätti tunteita herkästi ja jopa riehakkaasti. Moni pyyhi silmäkulmiaan esityksen aikana.

Tervehdyspuheessaan Sastamalan kaupungin kultturijohtaja Arja Valtonen  esitteli esiintyjät ja flyygelin näin:

JUHLAN AIKA

Arvoisat juhlan taiteilijat ja kutsuvieraat, arvoisa konserttiyleisö,

Sydämellisesti tervetuloa Keväiseen Juhlakonserttiin!

 

Nyt on juhlan aika. Vammalan lukion Kannatusyhdistys järjestää flyygelin vihkimiskonsertin ja olemme saaneet juhlakonsertin esiintyjävieraaksemme upean sopraanon Miina-Liisa Värelän, tervetuloa!

 

Vammalalaissyntyinen Miina-Liisa Värelä kävi lukionsa tässä Vammalan lukiossa ja nyt hän viimeistelee maisteri-opintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa.  Sopraano Miina-Liisa Värelä on jo useasti palkittu. Hän voitti arvostetun Timo Mustakallio -laulukilpailun heinäkuussa 2011. 

Kesällä 2009 hän saavutti 1. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa. Lappeenrannan laulukilpailussa 2010 Värelä lauloi finaalissa ja sai erikoispalkinnon. Kesällä 2010 Miina-Liisa Värelä valittiin kansainväliseen Belvedere-laulukilpailuun Wienissä, mistä hän sai stipendin.

Värelä lauloi lokakuussa 2010 oopperakonserteissa Sveitsissä. Hän on konsertoinut myös Sävel-Sastamalan konserttisarjassa Sastamalan Pyhän Marian kirkossa. Tänä kesänä Miina-Liisa Värelää kuullaan myös Savonlinnan oopperajuhlilla.

 

Värelän säestäjänä toimii Sastamalan verkostolukion Vammalan lukion musiikin lehtori Elisabet Rantanen. Sopraano ja pianisti Elisabet Rantanen laulaa ja soittaa eri kokoonpanoissa ja Rantanen johti Vammalan Kamarikuoroa 15 vuotta ansiokkaasti ja tunteella.

 

Juhlaan on aihetta lukion yli satavuotiaan arvokkaan flyygelin, Steinwayn kunnostuksen johdosta. Flyygeli on saatu yhteiskoululle lahjoituksena Tyrvään konserttikannatusyhdistykseltä. Koulurakennuksen tulipalosta pelastuivat aikanaan vain jonkin verran arkistoa ja juhlasalista tämä flyygeli.

Flyygeli on palvellut lukuisissa konserteissa ja koulun juhlissa jo yli vuosisadan ajan. 2000-luvulla koneisto alkoi olla jo niin huonossa kunnossa, etteivät kaikki vasarat ja kielet toimineet kunnolla.  Viime vuonna lopulta kertyi säästöön remontin kustannukset. Koko koneisto vaihdettiin eli soitin on nyt sisäpuolelta aivan uusi, mutta ulkokuori on arvokkaasti ikääntynyt. Flyygelin kunnostustyöstä vastasi Matti Kyllönen & Pianonikkareiden flyygelinhuolto Järvenpäässä.

 

Nyt hyvä konserttiyleisö saamme kuulla upeaa sopraanoa ja uudistettua flyygeliä.

Nauttikaa ja viihtykää!

Olkaa hyvä!